HUMAN DESIGN

Human design combineert eeuwenoude wijsheid (Westerse and Oosterse astrologie, de Chinese I Ching, de Joodse Kabbala en het Hindu Chakra systeem) met quantumfysica. Het systeem geeft een ieder van ons een specifieke manier om met onze energie om te gaan, met andere mensen om te gaan, ervoor te zorgen dat we het juiste werk doen, de juiste beslissingen nemen en om te ontdekken hoe en waar we nog kunnen groeien.

Je design wordt bepaald door je geboorte-informatie...

...toen ik dat voor het eerst hoorde was ik op z'n zachtst gezegd sceptisch! Inmiddels heb ik er zóveel goede ervaringen mee, zowel persoonlijk als mijn klanten, dat het een onmisbare tool geworden is.

Maar ik gebruik human design niet als een tool die dé waarheid bevat over wie jij bent en hoe jij móet handelen. 

In plaats daarvan is jouw design steeds het startpunt van ons gesprek. Bijvoorbeeld over wat voor jou werkt en wat (nog) niet, over hoe je met bepaalde dingen omgaat, welke eigenschappen van jezelf je met veel meer liefde mag gaan bekijken en inzetten, en hoe je jouw intuïtie en je strategische kant het beste kunt combineren. Daarnaast is human design een fijne tool om te ontdekken hoe jij anders en hoe je juist hetzelfde bent als bijvoorbeeld je klanten, je team of gezinsleden.

Hi, ik ben Marianne! In mijn vorige carrière was ik arts, gepromoveerd en psychiater. En hoewel er momenten waren dat alles helemaal klopte en ik me helemaal in mijn element voelde, waren er veel meer waarin ik me uitgeput en waardeloos voelde. 

Ook in het ondernemerschap had ik zeker niet direct mijn draai gevonden. Ik volgde B-school van Marie Forleo, deed trainingen bij Amy Porterfield, Denise Duffield Thomas en Sigrun, ik werkte met een aantal uitstekende business coaches...

...en hoewel ik 'alles volgens het boekje' deed, leverde het frustrerend weinig op.

Toen ik human design leerde kennen en ontdekte dat ik een projector ben met alleen mijn ajna en keel gedefinieerd, begreep ik in één keer heel veel meer over waarom mijn carrière, maar ook mijn vriendschappen en relaties, liepen zoals ze liepen.

Vervolgens kwam er een 'nou lekker dan, met déze handicaps kan ik al mijn grootse dromen wel vergeten' moment.

Herkenbaar, misschien?

Om uiteindelijk te ontdekken dat elk design op haar eigen manier krachtig is, impact kan maken en succesvol kan zijn. Je moet alleen weten hoe. En de programmering loslaten die ervoor zorgt dat je het nog probeert op manieren die eigenlijk niet voor jou werken. 

Als level 1&2 human design specialist help ik ondernemers om het maximale uit hun human design te halen. Ik ben opgeleid door Karen Curry, die gelooft dat wij hier zijn om een overvloedig en plezierig leven te leiden en allemaal perfect ontworpen zijn om ons purpose te leven door te ZIJN. 

Wil jij je ook weer herinneren hoe jij oorspronkelijk bedoeld bent te leven, te handelen en te zijn? En van daaruit leven, ondernemen en de gave van jouw diensten met de wereld delen? Lees dan vooral verder!

Human design is relatief nieuw, maar gebaseerd op eeuwenoude wijsheid.

  • De Chinese I Ching
  • De Joodse Kabbala
  • Het Hindu Chakrasysteem
  • Westerse en Oosterse astrologie
  • Quantumfysica (oké deze laatste is niet echt eeuwenoud)

Het helpt je om beslissingen te nemen op de voor jou juiste manier. Om gemakkelijker het leven te creëren waar je van droomt. En dus ook om je bedrijf te runnen op de manier die het beste bij jou past en je het meeste succes oplevert. En om te begrijpen welke unieke bijdrage jij kunt leveren in het werk met jouw klanten. En waarin dingen misschien voor jou anders werken dan voor je klanten. 

Hoe dat zit?

Human design deelt mensen op in 5 verschillende energietypes.

  • Manifestors (9%)
  • Generators (37%)
  • Manifesting Generators (33%)
  • Projectors (20%)
  • Reflectors (1%)

Je type wordt bepaald door een combinatie van 3 factoren: of jouw sacral centrum (het roze vierkant in onderstaande afbeelding) ingekleurd is, of jouw keel centrum (het bovenste bruine vierkant) ingekleurd is, en of één van de vier motor centra (de onderste vier ingekleurde figuren) verbonden is met het keel centrum (het bovenste bruine vierkant).

Gelukkig hoef je dit niet zelf uit te zoeken, dat staat gewoon op je chart.

Naast deze indeling zijn er nog allerlei andere eigenschappen die jouw design kleuring geven, waardoor er oneindig veel variatie ontstaat. Maar om de basics van human design en ondernemen te begrijpen kom je al een heel eind als je de types kent. 

Weet je nog niet welk type jij bent?

Dan is jouw volgende stap om nu naar deze website te gaan om jouw gratis chart te laten maken. Tenzij je je exacte geboortetijdstip niet weet natuurlijk...dan moet je eerst even je moeder appen ;).

Vertel ik je daarna alles over de verschillende types!

Manifestors zijn de opstarters.

Zij zijn het enige type dat, zonder enige input van buitenaf, een plan kan hebben en dat dan ook kan gaan uitvoeren. Onafhankelijk van anderen en onafhankelijk van de buitenwereld. 

Als manifestor is jouw superpower dat jij met jouw vernieuwende ideeën en creaties de wereld verandert.

Om dit zo succesvol en gemakkelijk mogelijk te doen, is het belangrijk dat manifestors hun omgeving regelmatig laten weten waar ze mee bezig zijn. En dat ze middenin hun creative proces beter niet gestoord kunnen worden. 

De manifestor strategie - vanuit het niets je eigen werkelijkheid kunnen creëren - wordt in de Westerse maatschappij vaak gezien als DE manier om dingen voor elkaar te krijgen.

Terwijl dit dus alleen goed werkt voor manifestor-types. Aangezien maar ongeveer 9% van onze maatschappij uit manifestors bestaat, is de kans dus vrij groot dat jij dit jarenlang tot jouw eigen grote frustratie hebt geprobeerd. Terwijl dat helemaal niet de bedoeling is als jij niet het manifestor type bent.

Generators en manifesting generators brengen ideeën in de werkelijkheid.

Generators en manifesting generators hebben toegang tot oneindig veel creatieve energie en kunnen dus bergen werk verzetten zonder uit te rusten. De Duracel konijntjes. Terwijl alle andere types - manifestors, projectors en reflectors dus - regelmatig moeten rusten en soms zelfs een tijdje helemaal niet moeten werken. 

Er is één maar: deze types moeten wachten tot er iets in de buitenwereld gebeurt waar ze op kunnen reageren, vóórdat ze actie kunnen ondernemen. Die reactie komt uit hun onderbuik. Een 'ja' klinkt als "ahah" en een 'nee' als "nuhuh".  

Manifesting generators kunnen overigens, net als manifestors, initiëren. Maar pas NADAT ze een onderbuik-ja hebben gevoeld op 'iets' uit de buitenwereld. 

Als generator of manifesting generator is jouw superpower dat jij precies kunt weten wat je mag creëren en vervolgens eindeloze energie en momentum hebt om dat ook voor elkaar te krijgen.

Projectors zijn de gidsen.

Dit type is bedoeld om de andere types te helpen om zo efficiënt en succesvol mogelijk te werken. Als adviseur/mentor/coach/teacher dus. Niet als degene die zelf het werk uitvoert. Wat best tricky kan zijn in een maatschappij waar we onze eigenwaarde vaak (onbewust) ontlenen aan...juist: hoe hard we werken. 

Projectors zijn niet bedoeld om zomaar iedereen te gidsen. Ze moeten eerst uitgenodigd en erkend worden in hun talent. Spreken ze voor hun beurt, dan worden ze in het meest gunstige geval niet gezien of gehoord. In het minst gunstige geval vinden mensen ze...een tikkie verschrikkelijk. 

Als projector is jouw superpower dat je mensen nog beter kunt zien dan zij zichzelf en ze kunt helpen om hun leven te veranderen. 

Reflectors zijn hier om de wereld mooier te maken.

Niet geheel onverwacht, gezien de naam van dit type, is de reflector het type dat alle andere types voortdurend spiegelt. Dat is niet altijd de meest dankbare taak, aangezien de ander natuurlijk meestal niet doorheeft dat ze gespiegeld wordt. 

En reflectors doen dit spiegelen niet bewust, waardoor ze zich in verschillende gezelschappen heel verschillend kunnen gedragen. Identiteitscrisis waiting to happen dus...tot je over dit systeem leerde. Uiteindelijk is jouw taak als reflector namelijk een hele bijzondere: je helpt de mensheid helen en groeien. 

Als reflector is jouw superpower dat jij perfect kunt aanvoelen wat mensen of een omgeving nodig hebben om het leven mooier te maken.

Elk type heeft dus haar eigen strategie en taak.

En uiteraard komen bij elke strategie voordelen en uitdagingen kijken. Wanneer je je bewust bent van hoe jouw strategie werkt, wordt het steeds makkelijker om daar ook naar te gaan handelen. En als je dan ook nog de valkuilen van jouw strategie kent, dan wordt leven en ondernemen vanuit alignment ineens een stuk vanzelfsprekender!


Hoe je zelf meer kunt leren over human design


Gratis

Er zijn HEUL veel gratis resources te vinden over human design...en er zijn dus ook verschillende smaken.  

Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld de content die bij de klassieke school van human design hoort vaak gecompliceerd geformuleerd en wordt het systeem naar mijn mening niet per se heel positief benaderd. Aangezien ik eerst vooral met deze informatie in aanraking kwam, heb ik human design in eerste instantie naast me neergelegd. Probeer dus vooral eens de zoekterm human design op Youtube of de hashtag human design op Instagram om erachter te komen welk soort content voor jou resoneert. Human design is een levend systeem en ontwikkelt zich voortdurend. Ook jij mag dus je eigen visie hierop vormen op basis wat je leert en op basis van wat jouw intuïtie en/of sacral je vertelt. 

Lezen

Ik kan je het boek van mijn teacher Karen Curry echt van harte aanbevelen als je meer over human design wilt leren!

Ze legt human design op een heldere manier uit (als in: in normaal Engels, en niet met dat soms nogal cryptische taalgebruik dat je zo vaak ziet als human design wordt uitgelegd) en heeft een bijzonder positieve benadering van het materiaal.

In het boek bespreekt ze: de human design chart, de verschillende types met strategie, profielen, de centra, alle gates, de circuits en alle kanalen. 

Understanding Human Design: Nu bestellen op Bol.com*

Wil je nog dieper in de verschillende poorten (gates) duiken?

Bijvoorbeeld omdat je deze nog beter wilt begrijpen, of omdat je graag een eigen interpretatie wilt schrijven? Dan is meer kennis van de I Ching een uitstekende manier! In dit boek wordt de achtergrond van het boek beschreven, en vind je een beschrijving van elk hexagram. De hexagrammen corresponderen met de poorten in de human design chart.

Realiseer je wel dat de I Ching een filosofische tekst is. En dat merk je ook echt in dit boek. Dat is megawaardevol als je de filosofie die onder de gates/poorten zit echt zelf wilt doorvoelen.

Maar als je op zoek bent naar lekker concreet en praktisch, dan zou ik dit boek niet aanschaffen! Mogelijk word je dan blijer van het Genekeys boek, zie hieronder voor de voor- en nadelen.

I Ching: The Book Of Change: Nu bestellen op Bol.com*

Wil je nog dieper in de verschillende poorten (gates) duiken, maar dan op een concrete en praktische manier?

Dan is de beschrijving van de verschillende Genekeys wellicht iets voor jou! Ook in dit boek worden de 64 hexagrammen besproken. Weer vanuit een andere filosofie, dus als je het gevoel hebt dat je dat er liever even niet ook nog bij wilt hebben dan is dit boek minder fijn voor jou.

Maar als je meer wilt weten, vanuit net weer een andere ingangshoek, en voor jezelf vervolgens kunt bepalen (met jouw inner authority) wat er bij jou resoneert en wat niet, dan is dit een fijn boek! 

The Gene Keys: Nu bestellen op Bol.com*

Chart software

Even eerlijk: ben jij nu ook van iedereen die je kent en met wie je werkt aan het proberen om de geboorte-informatie los te peuteren zodat je charts kunt maken? Dan word je denk ik heel blij van een Genetic Matrix account! Dit is de meest nauwkeurige software om charts mee te maken. Andere voordelen: je hebt altijd al je charts op een rijtje, je krijgt er extra informatie bij zoals bijvoorbeeld determination, environment, motivation en sense, en afhankelijk van het level van je abonnement kun je allerlei interessante charts maken zoals bijvoorbeeld connection charts (over hoe de relatie om samenwerking er tussen twee mensen uitziet) sleep charts (als we slapen hebben we een ander design dan wanneer we wakker zijn) en transit charts (superhandig voor types die gevoelig zijn voor maan transits). O, en had ik je al over talking charts verteld? Een superleuke start-reading waarin al je gates, kanalen, je type en profiel worden besproken. Deze kun je ook zonder abonnement bestellen, wanneer je wel een abonnement hebt krijg je korting. 

Je kunt hier een abonnement afsluiten of talking chart bestellen.*

Twijfel je over welke je in jouw situatie moet kiezen? Stuur me even een mailtje met een korte beschrijving van jouw situatie, dan adviseer ik je graag! (info@mariannevandenbroek.com)

Elke week iets nieuws leren

Wil je nóg dieper in human design duiken? Dan is de Understanding Human Design membership echt een no-brainer. Je krijgt: maandelijks een nieuwe human design training én toegang tot alle trainingen die al gedaan zijn (bijvoorbeeld: intuition by design, money by design, transform your relationships), superheldere video's met alle basics van human design, een community waarin je al je vragen kunt stellen en toegang tot experts inclusief Karen Curry herself om live je vragen te stellen over human design of over jouw eigen chart. Voor maar 35$ per maand! Ik ben groot fan.

Je kunt hier de membership uitchecken en aanschaffen.*

* De links in deze sectie zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een commissie krijgt als jij via deze link iets aanschaft. Uiteraard kost dat jou niets extra! Ik ben trotse affiliate partner en gebruiker van de producten die ik hier noem en zou NEVER iets aanbevelen wanneer ik zelf niet 100% van de waarde overtuigd ben.