Het verschil tussen een doorbraak en nieuw gedrag.

Ik spreek mijn naam vaak nadrukkelijk met vier lettergrepen uit als ik me voorstel: Ma-ri-an-ne. Want stiekem vind ik het stom als mensen mijn naam uitspreken als Marjan of Marjanne.

Stiekem ja.

Ik leerde het namelijk al voor de puberteit af om mensen te verbeteren als ze mijn naam verkeerd uitspraken, omdat ik dan bijna altijd een soort geïrriteerde reactie kreeg. Mensen vonden het verschil te klein om er een big deal van te maken.

En mij een zeikerd.

Ik heb veel schaduwwerk moeten doen op de zeikerd.

Ben liever een glas halfvol, flexibel en spontaan type.

Maar ik ben ook een zeikerd.

Het is een eigenschap die me, als tegenhanger van mijn snelle, ietwat chaotische en impulsieve brein, heel veel brengt.

En - heel eerlijk - soms heeft die zeikerd een zekere zwaarte. Dan weet ik dat ik even bij mezelf de balans op mag maken en tekorten mag aanvullen.

Maar dat naamdingetje? Dat was een gewoonte die ik nog niet veranderd had. Ik zei er niets van als iemand mij consequent Marjanne noemde.

Innerlijk werk, een healing of een doorbraak in therapie leiden namelijk niet automatisch tot nieuw gedrag.

Lang niet altijd in ieder geval.

Ik merk dat we daar niet altijd voldoende bij stilstaan. Soms zelfs de suggestie wekken dat we met één healing (oid) het probleem gegarandeerd voorgoed opgelost hebben. Waarna de gehealde zich een mislukkeling voelt als het probleem vervolgens niet weg is, terugkomt, of op een andere manier doorgaat.

Ik heb me daar, in mijn enthousiasme over een methode of een doorbraak, ongetwijfeld ook schuldig aan gemaakt. Mijn zeikerd heeft me gevraagd deze nuancering te schrijven.

Als sorry, voor de keren dat ik het op de oude manier aangepakt heb.

Als reminder, voor als je je wel eens afgevraagd hebt of het aan jou lag dat je gedrag niet of niet langdurig veranderd is na een healing of doorbraak.

Of als reminder aan jou als coach, om verwachtingen te managen en je coachees zelf te helpen met de daarop volgende gedragsverandering of ze de tools mee te geven om dat te doen.

Vorige
Vorige

Ik denk niet dat de coachingsindustrie gereguleerd moet worden.

Volgende
Volgende

Hoe langzamer je gaat, hoe sneller je aankomt.